Gurmáni ve Znojmě si přišli pochutnat na Slavnosti okurek se Znojmií

Návštěvníci z okolí i z daleka se přišli podívat a pochutnat si na Slavnostech okurek, které již podesáté ve dnech 4. a 5. srpna hostilo Královské město Znojmo. V této době vrcholící sezony zpracování okurek na hosty čekal bohatý program, který potěšil chutě i další smysly. Hlavním partnerem této akce byla již podruhé známá značka nakládané zeleniny Znojmia, jejíž tradici nyní udržuje ve svém výrobním závodě v Bzenci skupina Hamé.  

Podívejte se na video ze Slavností okurek

Hlavní program Slavností okurek, jejichž pořadatelem byla Znojemská Beseda, probíhal na Masarykově náměstí, kde se již na počátku minulého století konaly velké okurkové trhy. Ve spolupráci se značkou Znojmia zde mohli malí i velcí návštěvníci ochutnat a zakoupit nejen šťavnaté nakládané okurky, ale i jiné druhy nakládané zeleniny.

„Naše prémiová značka Znojmia je partnerem Slavnostní okurek již podruhé.  Znojmia a Znojmo prostě svou historií a tradicí patří k sobě.  Okurky Znojmia patří mezi naše vůbec nejúspěšnější výrobky. Již dlouhé roky je vyrábíme podle tradiční receptury, kterou si pečlivě chráníme a která je stále stejná kvůli tomu, že zaručuje osvědčenou kvalitu, na níž jsou spotřebitelé zvyklí, “ řekl Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé.  Hamé ve Znojmě nabídlo ochutnávky nejen různých druhů svých okurek Znojmia, ale i další nakládané zeleniny, včetně úplné novinky – několik druhů zeleninových směsí na vaření Pod masíčko. Okurky Znojmia Hamé vyváží také do Švýcarska, Kanady nebo USA. Celkem Hamé každoročně vyrobí více než 13 milionů sklenic nakládaných okurek.

Kulturní program

Páteční program byl ve znamení opět skvělé Gastroshow, kde návštěvníci mohli ochutnat například Znojemský pohankový tataráček, tvarohové knedlíčky s meruňkovo-badyánovou omáčkou nebo drůbeží galantinu v tyrolském špeku se salátem z okurek, kopru a vlašskými ořechy. Přes více než tisíc lidí tak zjistilo, jak chutná jídla se dají připravit za pomocí okurky – tak typické a tradiční suroviny pro Znojmo. Hudebně pak akci dotvořilo vystoupení kapel Šarivari Swing Band, Sešup a Tomáše Linky s Přímou linkou. Posledně jmenovaná hudební skupina pátek skvěle zakončila country a folkovými písničkami, které zná snad každý.

Soutěž Znojmia

Sobota byla doslova nabitá soutěžemi. Do soutěže o Nejlepší sterilovanou okurku se letos přihlásilo celých 12 vzorků a vítězem této kategorie se stala paní Vladimíra Molíková. O Nejlepší rychlokvašku se letos postarala paní Erika Pelánová a v soutěži Znojmia v plnění zavařovací sklenice na čas a přesnost zvítězila Veronika Ambrožová. Znojemské ženy tak obstály v tvrdé okurkové konkurenci a spolu s dalšími oceněnými si odnesly dárkové koše s výrobky značky Znojmia a poslední jmenovaná kategorie pak také zavařovací sklenice od společnosti Vetropack Moravia Glass. Po vyhlášení výsledků se slova ujala historická folk-rocková hudební skupina Tempus, která zaplnila náměstí dobovými rytmy, na úplný závěr pak hrála cimbálová muzika přímo mezi návštěvníky a tak si všichni mohli zazpívat a pobavit se doslova královsky.

Při slavnosti došlo i na vyhlášení výsledků soutěže mezi velkovýrobci sterilovaných okurek - o Královskou okurku Znojmo 2017. Okurky Znojmia 660g 5-7cm se v ní umístili na skvělém druhém místě.

Podívejte se na videopozvánku